At bygge på materialernes præmisser

Det er et ambitiøst projekt, som vi er glade for at kunne bidrage til som bæredygtighedsleder. Vores primære rolle har været at facilitere dialogen mellem projektets parter – arkitekt, bygherre og entreprenør, frem mod det fælles mål at bygge så bæredygtigt som muligt med vidtstrakt brug af genbrugsmaterialer. På grundlag af dialogen har vi udarbejdet en bæredygtighedsplan med flere nødvendige og mulige indsatser. I øvrigt har vi bidraget med commissioningsledelse.

Genbrug som inspiration til genbrug
Helt grundlæggende er der tale om, at to genbrugspladser – i Middelfart og Ejby, har opdateret deres pladser med ny indretning, hvilket indebærer byggearbejder på både anlæg, belægning og nye bygninger. Og få ting i verden giver vel mere mening end at genbrugspladser bygges af genbrugsmaterialer. Det kan blive en form for idébank for andre med interesse for og ønske om at bygge bæredygtigt. Det er håbet, at det kan skabe ringe i vandet, som bringer bæredygtige valg med sig andre steder hen. Ikke kun et fancy showroom men noget byggeri og et anlæg, der faktisk er i funktion og bygget med den højest mulige grad ikke bare af genanvendte men af genbrugte materialer.
Der er ikke tale om et byggeri, der har til hensigt at opnå nogle certificerede mål, men om et projekt, der søger at bygge så bæredygtigt som muligt uden at gå på kompromis i forhold til den virkelighed og hverdag, som byggeriet skal virke i.

Genbrug frem for genanvendelse
Når man arbejder med genbrugte materialer, er der slet ikke det samme ressourceforbrug, som ved genanvendelse, fordi materialerne ikke skal forarbejdes, inden de kan bruges. Man tager blot brugte materialer, rengør dem og bruger dem igen, som de er. Det har man gjort med mursten i mange år, det er der ikke noget nyt i, men på genbrugspladserne i Middelfart kommune gør man mere end det.
Projektet har haft tilknyttet hvad man kunne kalde en materialedetektiv. En person, hvis opgave det er, at gå på opdagelse på markedet for genbrugsmaterialer, for at se, hvad der er derude. Materialerne præsenteres for projektets parter og myndigheder, som i dialog fastlægges mulig anvendelse. Og dermed undersøger man hvor langt man kan komme i en byggeproces af denne type, når man ønsker brug af genbrugsmaterialer.
Hvad er hagen så? – og oplevelsen?
Det lyder jo alt sammen meget godt og meget enkelt. Men faktum er, at når man gør tingene på en ny måde, så opstår der en række nye udfordringer. Når man ikke bestiller nye veldokumenterede materialer i præcisionsmål til et nyt byggeri. Når man ikke bare kan vælge og vrage de specifikke plader eller sten, man gerne vil bygge med. Så bygger man pludselig på materialernes præmisser, hvilket er en helt grundlæggende og meget væsentlig tanke, når man bygger – så kompromisløst som muligt – med genbrugsmaterialer.
Det tager tid at finde frem til materialerne, når man ikke bare kan flå dem ned fra hylderne men skal finde dem rundtomkring i landet. Og hvad gør man, hvis man ikke kan finde så meget som man skal bruge? Og hvad med teknisk dokumentation? Og det kan tage længere tid at bygge med varierende materialer. Hvis mureren f.eks. løbende skal kompensere for varierende størrelse på stenene eller nøjes med de sten der kan skaffes, så må man lave et murstensforbandt, som passer til de sten man har. Man må lave en lille overdimensionering på genbrugt limtræ og konstruktionstræ. Og facadepladerne fra et fraskær på fabrikken må have ekstra opmærksomhed ved montage.
Så der er nogle andre tanker, der skal tænkes. Andre forbehold og hensyn, der skal tages. Andre aftaler der skal indgås. Der skal planlægges lidt anderledes, lægges tid ind til materialevurdering og -behandling, og til løbende evaluering. Og netop derfor valgte projektteamet at dele deres erfaring med byggebranchen på Cirkular Building Forum i Nyborg i februar 2024.
Projekterne i Middelfart er et meget håndgribeligt bevis på, at meget er muligt, hvis man virkelig vil. Og det vil man i Middelfart Affald & Genbrug.
Tillykke med rejsegildet 24. marts 2025 og god indvielse i juni 2025.

Projektets – modige – parter:
Bygherre: Middelfart Kommune
Bygherrerådgiver: Arkitektfirmaet Gorm Nielsen
Ingeniør/projekteringsledelse/byggeledelse: Fuldendt
Arkitekt: Schønherr

Skal vi udfordre status quo?
Start dialogen her