Bæredygtighedsprocesser

Bæredygtighed – enkeltydelser

Specialisering og helhed

Behovet for enkeltydelser indenfor bæredygtighed opstår jævnligt. Vi er bl.a. specialister LCA, LCC, kemi, indeklimaanalyser og cirkulær økonomi. Hvis du og din virksomhed ønsker en rådgiver, der kan levere enkeltydelserne og samtidig have blik for, at ydelsen skal fungere i en større helhed, så er Ekolab en oplagt rådgiver.

Specialisering og helhed

Vi har de faglige specialister til at kunne håndtere de centrale enkeltydelser professionelt og hurtigt. Behovet for investering i enkeltydelserne kan være på baggrund af afgrænsede myndighedskrav eller pga. prioriterede indsatsområder i en ønsket bæredygtighedsindsats. Opgaverne kan derfor være forskellige, så vi finder de afgørende parametre og betydende faktorer, så der kan foretages de rette prioriteringer.  Vi gør en dyd ud af at komme seriøst rundt om opgaven og skabe præcision i dokumentationen. Det er absolut afgørende for brugbarheden i vigtige beslutningsprocesser.  Vi kan sammenstille de gennemførte enkeltydelser til et godt beslutningsgrundlag hvilket f.eks. kan foretages ved udarbejdelse af variantanalyser

Udnyt frihedsgraden ved projektstart

Graden af frihed til bæredygtighedsgreb aftager meget hurtigt igennem projektfaserne. Det ved vi fra stor erfaring med designprocesser i byggeriet. Vi anbefaler derfor altid vores kunder, at de får foretaget tidlige vurderinger, så beslutninger kan foretages på oplyst grundlag. I de tidlige designfaser kan vi bidrage med alle analyserne, men også bruge vores kombination af erfaring og ekspertviden til koncepter indenfor energi, ressourcer, indeklima mv. Disse indsatser er lige relevante med eller uden certificeringsordninger. Det handler om tidlig indsigt til de kloge beslutninger, og de tidlige indsatser danner grundlaget for den endelige dokumentation. Så det er en overskuelig og god investering at komme i gang fra start.

Cirkulær økonomi

Byggebranchen har nu fået taget hul på paradigmeskifte fra det lineære til det cirkulære. Fremtiden vil blive baseret på den cirkulære økonomi, hvor alle aktører i byggeriet skal gøres deres indsats i den samlede værdikæde. Vi bidrager med højt specialiserede rådgiverkompetencer indenfor livscyklusvurderinger på miljø (LCA) og på totaløkonomi (LCC). Vi har således igennem de seneste 10 år gennemført et stort antal beregninger på alle typer byggeprojekter. Men vi bidrager også, via vores bæredygtighedsrådgivning og -ledelse, til at få direkte genbrug og minimering af kemi  indarbejdet i programmering, design, projektering og udførelse. I dette arbejde bistår vi med håndtering af ressourcekortlægning, materialepas og design for adskillelse.

Energi og indeklima er vores fagspeciale

Energi og indeklima har betydning for både den miljømæssige, økonomiske og sociale bæredygtighed. Via lovgivning er der styr på emnerne i nybyggeri, men i renovering er det et centralt område, som fortsat skal have øget fokus. Vores organisation er funderet på bygningsingeniører med speciale i energi og indeklima. Så vi udfører med stor sikkerhed alle typer indeklimaanalyser og simuleringer på dagslys, soltimer, belysning, akustik, termiske forhold og atmosfærisk indeklima. Dokumentationen kan bruges som enkeltydelser til opfyldelse af krav i Bygningsreglementet og certificeringsordninger. Indsigten anvendes også i variantanalyser på byggeriet for at finde den optimale løsning på indeklimaområdet - eller i det samlede byggeris udfordringer.  Og vi måler på indeklimaet for at få indsigt, finde årsager eller skabe dokumentation.

Den gode kemi

Vi har styr på de relevante forordninger, og vi har en kemidatabase, som jævnligt opdateres. Kemidatabasen er vores baggrund for hurtig, effektiv og konsistent rådgivning indenfor kemi i byggeriet. Kemi i byggeriet har stor betydning for miljø og sundhed, men også for ressourceforhold og klima. Byggevarer med kemi kan ikke indgå i den cirkulære model, og kemi udgør faktisk 6% af klimabelastningen. Vi kan udføre kemi-screeninger af byggematerialer og dokumentation af dette på det enkelte byggeprojekt. Vi har stor erfaring med metoderne i DGNB- og BREEAM-certificeringer samt Svanemærkning af byggeri. Ligeledes arbejder vi med kemi i relation til EU-taksonomien og Bygningsreglementets frivillige bæredygtighedsklasser (afprøvningsfasen). Så vi har erfaringen og værktøjerne til at hjælpe undervejs i projekteringen med at finde de gode alternativer. Og vi har hjulpet mange totalentreprenører og fagentrepriser i byggefasen med indsamling af dokumentation og screening for kemi i byggematerialer.

Generelt vedrørende Tillæg om Bæredygtighedsydelser 2022

De ydelser vi levere iht. ’Tillæg om Bæredygtighedsydelser 2022’ er anført i listen nedenfor og opdelt i tillæggets fem temaer. Enkeltydelserne udvælges af bygherren under den indledende bæredygtighedsrådgivning (ejendomsstrategien generelt eller bæredygtighedsvision for enkeltprojekt) og fastlægges senest som en del af bæredygtighedsprogrammet. Bæredygtighedsrådgiveren koordinerer enkeltydelserne i det indledende arbejde og bæredygtighedslederen koordinerer enkeltydelserne med hinanden og med de øvrige rådgivningsydelser.

DOKUMENTATION

Certificering af bæredygtighed

Ydelser til certificering er medtaget under enkeltydelser i ’Tillæg om Bæredygtighedsydelser 2022’. Vi henviser her til en særskilt grundig beskrivelse af vores ydelser inden for dette område.  Kort fortalt så kan vi assistere med at få et projekts bæredygtighedsniveau dokumenteret i et uvildigt certificeringssystem. I dette indgår der også en tredjeparts auditering af dokumentation og evt. udførelsen. Vi er de gennemgående procesrådgivere, som driver processen med erfaring, engagement og lydhørhed. Vi kan levere denne ydelse i sammenhæng med bæredygtighedsrådgivning og -ledelse. Og typisk levere vi også en stor del af indsatsen med enkeltydelser og dokumentation. Men vi gør kun det vi er gode til og i vores procesarbejde, har vi fokus på at bringe projektets parter bedst mulig i spil.

Bygnings- og materialepas

Vi vil i fremtiden se at anvendte materialer og byggeprodukter dokumenteres via bygnings- og materialepas. Nu er der f.eks. et digitalt pas til rådighed for branchen på materialpass.org. Bygningspas vedrører den samlede bygning og kan enten være en samling af materialepas eller en oversigt over materialer på tværs af produkter og komponenter. Materialepas dokumenterer det enkelte produkt, herunder ved oplistning af indhold, indbygningsløsning og potentialer for genbrug og genanvendelse. Dette indsatsområde er nyt for hele byggebranchen. Vi følger med i tilgange og lovgivning som f.eks. ESPR og det opdaterede CPR samt udviklingen indenfor EPD. Og vi har styr på forordninger i EU. Vi medvirker til en god igangsætning af dette indsatsområde i et forsøg på værdiskabende indsats med nye små skridt i dokumentation. Vores arbejde er baseret på en meget vigtig dialog mellem projektparterne, myndigheder, leverandører og nedbryderbranchen. 

Screening for uønskede stoffer

Denne ydelse omhandler iht. ’Tillæg om Bæredygtighedsydelser 2022’  en screening for uønskede stoffer i projektets produkter, materialer, komponenter mv. for at reducere risikoen for dannelse af mikroplast, og for at minimere brugen af halogene stoffer som klor og bromider samt PFAS. Generelt har kemi vidtrækkende påvirkninger på både det eksterne miljø, herunder også global opvarmning og på ressourceforhold ved at have betydning for genanvendelse. Kemi har også betydning for det interne miljø (indeklima, sundhed og sikkerhed). Vi kan hjælpe med, at bygherre får et overblik over betydningen af kemi i det enkelte projekt, og vi støtter rådgiverne i deres arbejde med at finde de bedste alternativer.

Variantsammenligninger

Der er mange valg som skal gøres i forbindelse med programmering og design af byggeri. Variantsammenligninger er et vigtigt værktøj for at kunne tage beslutninger ift. bæredygtighed i et projekt. Vi kan hjælpe med at opstille alternativer helt fra de første tanker, og videre igennem de følgende design- og projekteringsfaser. En variantsammenligning omfatter en sammenlignende analyse af forskellige potentielle designløsninger for projektet, baseret på udvalgte, målbare kriterier inden for f.eks. miljømæssig, social og økonomisk kvalitet. Formålet er at finde den løsning, der bedst muligt lever op til projektets bæredygtighedskriterier. 

Bæredygtig byggeplads

Vi laver rådgivning om den ’Bæredygtige byggeplads’ til entreprenører eller bygherrer indenfor f.eks. affaldssortering, energi- og vandforbrug, miljøforhold og kemi. Vi kan arbejde på alle niveauer, så vi både kan se det fra håndværkerens side, men samtidig også fastholde det langsigtede mål. Vi kan oversætte fra praksis på byggeplads til faglighed og nøgletal. Ydelserne kan både indgå i certificeringsordninger og som en prioriteret indsats i forbindelse med indsatsen på bæredygtighedsrådgivning. Vi sørger for at finde den bedste arbejdsdeling med byggeledelsen, således at deres almindelige gøremål og vores supplerende indsatser får dokumentationen i mål med en samlet overkommelig indsats.

LIVSCYKLUS

LCC (Totaløkonomi)

Efter mange år med et fokus på anlægsøkonomi, så skal der i arbejdet med bæredygtigt byggeri dokumenteres analyse af de samlede omkostninger ved et byggeri. Totaløkonomiske beregninger eller life cycle costing (LCC) dækker over projektets samlede omkostninger i en fastsat periode, der omfatter både udførelse, drift, vedligehold, nedtagning, bortskaffelse og genbrug/genanvendelse af byggeriet og dets materialer. Vi har regnet på et stort antal byggerier og evner at få opstillet beregninger på overskuelig vis med god grafik, som kan omsætte indsatsen til godt overskueligt beslutningsgrundlag for beslutningstagere (typisk igennem variantanalyser)

LCA (Livscyklusvurdering)

Vi er en af de absolut mest erfarne rådgivere i Danmark på dette område, og vi kan og vil gå dybere og længere i analyserne end de fleste. Omvendt kan vi også bruge vores erfaringer til hurtigt at fremskabe store mængde analysemateriale, hvilket kan udvide løsningsrummet hos beslutningstagere og projektets øvrige parter. Via en livscyklusvurdering (LCA) beregnes projektets samlede klima- og miljøpåvirkning “Fra vugge til vugge” – for en nærmere fastsat afgrænsning af inkluderede bygningsdele og med en fastsat betragtningsperiode. I byggebranchen har LCA vundet indpas både i lovgivning og som en del af undersøgelser på prioriterede områder. Vi indarbejder ofte LCA i variantanalyser, som kan medtage bredere betragtninger efter nærmere aftale.

CIRKULÆRT BYGGERI

Ressourcekortlægning

På baggrund af ønsker og krav til et lavere CO2 aftryk og ressourceforbrug, har vi nu fået øget erfaring med at vurdere potentialer i eksisterende byggeri. Vi kan tilbyde at planlægge en ressourcekortlægning i forbindelse med den obligatoriske miljøkortlægning, og at vi bearbejder output, så projektets ressourcer og potentiale for videre arbejde med genbrug og genanvendelse bliver overskueligt for bygherre. En ressourcekortlægning kan bruges som et vigtigt grundlag til at vurdere, om der er mest potentiale i at renovere eller nedrive en bygning. Man kan også bruge den opnåede indsigt til at få overblik over ressourceforhold i en ejendomsportefølje, en kommunes samlede bygningsmasse osv.

Genbrug og genanvendelse

Formålet med denne enkeltydelse er at sikre maksimal udnyttelse af eksisterende ressourcer med lavest mulige klimaaftryk til følge. Enkeltydelsen omfatter både den indledende vurdering af genbrugs- og genanvendelsespotentialer samt indarbejdelse af genbrugte eller genanvendte materialer i projektet frem mod aflevering. Vi har nu fået en erfaring som gør at vi er klar til at tilbyde rådgivning i både viden om materialer, i betydningen og håndteringen i alle projektfaser. Der er udfordringer for både design, projektering, udbud, udførelse og vedligehold. Og det kan blive dyrere og mere usikkert. Men der er veje man kan gå sikkert, og potentialet for CO2 og ressourcer er for store til at vi ikke tager udfordringen op – i fællesskab. 

Design for adskillelse

Byggeriets nødvendige cirkularitet indebærer at vi i fremtiden kan genfinde ressourcer i det eksisterende byggeri – altså i det vi bygger i dag. Det er allerede nu den største råstofkilde til byggeri. Denne enkeltydelse understøtter de cirkulære principper ved at sikre mulighed for at adskille materialer eller komponenter efter endt brug, så de kan anvendes i nye sammenhænge, for at optimere bygningens drift og vedligehold samt at understøtte fleksibilitet og tilpasning til fremtidige behov. 

KLIMA OG MILJØ

Energi (koncept)

Grundlæggende håndteres et byggeris energiperformance iht lovgivningen med fastlagte beregninger. Denne enkeltydelse omfatter derfor energioptimerende tiltag, der går ud over krav i Bygningsreglementet. Fokus er både på passive tiltag, hvor projektets energiforbrug tilpasses, så det udlignes med projektets energiproduktion, og på aktive tiltag, hvor projektets energiproduktion optimeres. Vi har stor erfaring med energi og med at projektere et byggeri med en varierende grad af integreret designproces (som inddrager forskellige faktorer). Som grundlag for processen – med eller uden tilhørende simuleringer og analyser, kan vi formulere et energikoncept. Dette koncept tager også hensyn til indeklima og drift. Med konceptet skabes der et godt grundlag for den efterfølgende projektering. 

Vandkoncept

I denne enkeltydelse fokuserer vi på projektets vandforbrug og -afledning, Og den omhandler tiltag til at reducere forbruget af drikke- og spildevand. Derudover er der fokus på håndtering af regnvand – både som følge af tiltagende skybrud og med henblik på at reducere projektets vandforbrug. 

Robusthed i forhold til klimaforandringer

Formålet med denne enkeltydelse er at sikre projektets robusthed og modstandsdygtighed over for kendte klimaforandringer. Vi kan tilbyde screening og gennemgang af en bygning eller en portefølje af bygninger. Produktet viser på overskuelig vis både risikovurdering, anbefalinger og konkrete forslag. Og samtidig kan ydelsen være med til at afklare, om man opfylder krav i EU-taksonomien.

SOCIAL VÆRDISKABELSE

Indeklima

Vi har fagområdet som en væsentlig del af vores faglige fundament, og du kan af vores beskrivelse af projekteringsydelser se vores ydelser og tilgang. Vi kan tilbyde denne enkeltydelse, der omhandler tiltag, som optimerer projektets indeklima, ud over de i lovgivningen gældende krav, med brugernes velbefindende og sundhed i fokus. Et optimeret indeklima er væsentligt for at sikre langsigtet og optimal anvendelse af byggeriet – og dermed også en fremtidssikring af bygningen. 

Social foranalyse og evaluering af effekter

Vi har bl.a. via vores mange udviklingsprojekter medvirket til at foretage indledende social foranalyse for at skabe et vidensgrundlag om brugernes eller målgruppens praksis og oplevede behov. Den viden bruger vi til at kvalificere udviklingen af projektet – særligt i de tidlige designfaser, og dermed fastlægge projektets ønskede sociale værdiskabelse. 

Social commissioning

I sammenhæng med vores ydelser indenfor traditionel commissioning og indeklima (se særskilte beskrivelser) så kan vi medvirke til gennemførelse af social commissioning. Formålet er at understøtte de ønskede sammenhænge mellem projektets fysiske rammer og den tilsigtede sociale værdiskabelse ved at planlægge og facilitere et ibrugtagningsforløb med de kommende brugere. Området er under udvikling, så vi er opmærksomme på kommende definitioner og nye tilgange.

Evaluering af sociale effekter

Der er oplagte sammenhænge mellem evaluering af sociale effekter og vores traditionelle commissioning aktivitet i afleveringsfasen og ibrugtagning, hvor vi gennemføre test, målinger og analyser. Vi kan i en bredere undersøgelse medvirke til at belyse, hvordan projektet skaber værdi for brugerne efter ibrugtagning. Gennem en kvantitativ eller kvalitativ evaluering afdækkes projektets samspil med brugerne, samt hvilke sociale effekter der skabes. 

Portfolio

Udvalgte referencer

No items found.

Skal vi udfordre status quo?

Start dialogen her

Upcoming Events

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
3
Jul
Event name
15:20 - 16:20
3
Jul
Event name
15:20 - 16:20
3
Jul
Event name
15:20 - 16:20
3
Jul
Event name
15:20 - 16:20