Solcellefakta
Solceller bliver sidestillet med bæredygtig energi, men deres produktion og implementering rummer flere udfordringer. En solcelles reelle bæredygtighed kan variere betydeligt både for miljøpåvirkning fra solcellens livscyklus og de sociale arbejdsforhold, de er produceret under. Der findes solceller på markedet, som produceres under dybt kritisable sociale og miljømæssige forhold. Derfor er det afgørende at vælge solceller, der ikke kun er effektive i drift, men også produceret ansvarligt med hensyn til både klima og menneskerettigheder. Det er en kompleks opgave at vælge de rigtige solceller, og derfor har vi samlet en række punkter, man bør være opmærksom på.
Har du tanker om et projekt med solceller, så tøv ikke med at gribe fat i os!
Bygningens klimaaftryk kan ødelægges af solceller
Solceller kan reducere udledningen af drivhusgasser, men produktionen kan også belaste klimaet markant. Mange solceller belaster faktisk klimaet så meget under produktionen, at de aldrig vil kunne tjene sig selv hjem i klimaregnskabet i en dansk kontekst.
Solcellernes type er afgørende for LCA – tyndfilm gør det faktisk godt
Det er ikke nok at kigge på udledningen pr. m2, da der er varierende produktionseffektivitet blandt solceller. Det er derfor vigtigt hele tiden at have for øje, hvor stor en påvirkning der er i sammenhæng med strømgenereringen og levetider
Sociale forhold er også en del af valget
Efterspørgslen på solceller stiger i takt med, at flere bygninger pålægges at bruge dem. For at opnå reel bæredygtighed, bør vi vælge solceller med dokumenterede miljø- og sociale hensyn. Solceller har en global værdikæde, og der er stor risiko for dårlige sociale forhold, tvangsarbejde og overtrædelse af menneskerettigheder.
Solceller har udfordringer med cirkularitet
Genanvendelsen af solceller halter, da de ofte er vanskelige at skille ad. Og problematikken forstærkes da solceller ofte udskiftes før endt levetid grundet økonomiske betragtninger. Dette presser den cirkulære økonomi og understreger behovet for innovative løsninger, samarbejder og lovgivning.
Vejen til grønnere energi starter med effektiv ressourceanvendelse
Solceller kræver ligesom vindenergi i øvrigt enorme ressourcer til produktionsanlæg ift. de fossile produktionsanlæg. Vedvarende energi er vejen frem, så vores opgave er at minimere udfordringerne med omlægning af energiforsyning. Helt konkret, så er minimering af energibehov stadig yderst relevant og ofte den billigste vej at gå.
Transporten er ikke skurken
Ser man på transporten, så er solcellens indlejrede klimapåvirkning (produktion og affaldsbehandling) typisk så stor, at transport direkte fra Kina til Danmark vil stå for under 5% af den samlede udledning over dens levetid, på trods af den store afstand.
Lovgivning
I takt med Europæisk lovgivning, skal vi bruge langt flere solceller, og i 2030 skal alle bygninger over 250 m2 have solceller, dog med få undtagelser. I et perspektiv hvor EU-taksonomien og CSRD stiller krav til sociale garantier, bliver det kun endnu vigtigere at stille skarp på solcellernes værdikæde, samt de forhold, de er produceret under. Solceller skal altså ikke kun ses i et miljømæssigt perspektiv, men også et socialt perspektiv.
Miljø
Vi har analyseret mere end 130 solceller fra 30 producenter og har erfaret, at en miljøvaredeklaration (EPD) på en solcelle ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at den er miljøvenlig. En solcelle, der kan være miljøpositiv (god for miljøet) i solrige lande som Italien, vil ikke nødvendigvis være det samme i Danmark, hvor solforholdene er mindre gunstige. Derudover varierer udledningen markant mellem solcelletyper, se blot herunder på grafen:
Det er ikke nok at kigge på udledningen pr. m2, da der er varierende effektivitet blandt solceller. Det er derfor vigtigt hele tiden at have for øje, hvor stor en påvirkning der er i sammenhæng med strømgenereringen. Hvis en solcelle med en høj udledning pr. m2 samtidig også genererer meget strøm, kan den stadig være positiv for miljøet.
Ser man på transporten, så er solcellens indlejrede klimapåvirkning (produktion og affaldsbehandling) typisk så stor, at transport direkte fra Kina til Danmark vil stå for under 5% af den samlede udledning over dens levetid, på trods af den store afstand.
En vigtig erfaring, vi har gjort, er, at hvis man vælger de forkerte solceller, kan det resultere i en stigning på over 40% i den samlede klimapåvirkning fra et byggeprojekt, sammenlignet med blot at købe strøm fra nettet. I nogle tilfælde kan solceller være produceret med så høje udledninger fra energitunge fremstillingsprocesser, at de aldrig vil kunne tjene deres egen klimapåvirkning hjem i et land som Danmark. Det er derfor afgørende at vælge de rette solceller fra starten!
Sociale forhold
Det estimeres, at mindst 80% af solcellerne på markedet kommer fra Kina. Selvom dette ikke nødvendigvis er et problem, kan det betyde, at energien brugt under produktionen stammer fra kul og gas, hvilket øger deres klimabelastning betydeligt. Samtidig bliver det vigtigt at være opmærksom på de sociale forhold, som solcellerne er produceret under. Der er specielt risiko for at Uyghur-folket i den kinesiske provins Xinjiang, udnyttes til tvangsarbejde i solcellers værdikæde, som det fremkom i rapporten ”In Broad Dayligt”, (2021) Sheffield Hallam University, men det kan også forekomme andre steder.
Solceller produceret i EU er heller ikke helt så rene, som man altid skulle tro. De kan nemlig indeholde mange dele, som er produceret andre steder, og som blot er samlet i EU. Dette gør det vigtigt at undersøge hele produktionskæden, når man vurderer en solcelles reelle bæredygtighed. At købe en solcelle produceret i EU er derfor ikke nok til at garantere overholdelse af menneskerettigheder i hele produktionskæden.
Vi har undersøgt hvor komponenterne til solcellerne er produceret, og en opgørelse ses herunder:
Undersøgelsen understøtter yderligere at langt størstedelen af alle solceller i Danmark enten kommer direkte fra Asien, eller har en stor andel af primære komponenter, som kommer fra Asien. Derfor skal man være særligt påpasselig, med hvilke solceller man vælger.
Cirkularitet
Mange solceller leveres i dag med en garanti på mindst 20-25 år, og flere med endnu længere garantiperioder. På trods af deres lange levetid ser vi sjældent, at solceller bliver siddende så længe, som de kunne. Ofte udskiftes de før tid med nyere og mere effektive modeller. Den høje udskiftningsrate reducerer solcellernes mulighed for at tjene deres klimapåvirkning hjem.
Samtidig står vi overfor en betydelig udfordring, når det kommer til affaldsbehandling af de nedtagne solceller. Genbrug og genanvendelse af solceller er komplekst. Direkte genbrug hæmmes af, at solceller ofte tager skade under nedtagningen, hvilket gør dem uegnede til geninstallation. Genanvendelse af materialer er ligeledes en stor problematik, da mange solceller er konstrueret med limede eller laminerede lag, som gør det vanskeligt at separere de enkelte materialer, såsom metaller og glas, til ren genanvendelse.
Selvom affaldsbehandlingen i sig selv ikke medfører stor klimapåvirkning, repræsenterer den et enormt ressourcepotentiale. Når vi øger mængden af installerede solceller, er det derfor afgørende, at vi samtidig forbedrer vores evne til at sikre cirkulær håndtering af materialerne. Effektive løsninger til genanvendelse vil være nødvendige for at minimere ressourceforbruget og maksimere de miljømæssige fordele ved solceller.
Hvad gør du så nu?
Selvom der er udfordringer forbundet med både produktionen og implementeringen af solceller, mener vi stadig, at de er en væsentlig del af den grønne omstilling. Solceller kan være en fantastisk kilde til vedvarende energi, men det kræver, at man træffer informerede valg. Ved at vælge solceller fra ansvarlige leverandører, der tager både miljø og mennesker alvorligt, kan vi sikre, at vi får mest muligt ud af deres potentiale uden at gå på kompromis med hverken klima eller sociale standarder.
Har du gang i et projekt med solceller, så tøv ikke med at gribe fat i os!
Kontakt denne person fra teamet for at høre mere
Brugt af følgende virksomheder
Skal vi udfordre status quo?
Start dialogen her